Varlık yönetim şirketleri; bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, yeniden yapılandırılarak satılması amacına yönelik olarak faaliyet göstermek üzere kurulan şirketlerdir. Varlık yönetim şirketleri, banka, özel finans kurumu ve diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarını satın alabilmekte ya da satabilmekte, satın aldığı alacakları borçlusundan tahsil edebilmekte; varlıkları nakde çevirebilmekte veya bunları yeniden yapılandırarak satabilmektedir.
Rahat olabilirsiniz; kuruluşları ve faaliyetleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetimine bağlı olan ve kendi bünyesinde iç kontrol sistemi kurma zorunluluğu olan varlık yönetim şirketleri güvenilirdir.
Finansal kuruluşlar tahsilde geciktiği alacaklarının bir kısmını, operasyon maliyetleri yani tahsil için harcayacağı iş gücü ve diğer maliyetlerinden, özellikle de finansal yüklerinden kurtulmak amaçlı satarlar. Bu devir işlemini de bu konuda ehil ve yine bu amaçla kurulmuş, varlık yönetim şirketleri ile yaparlar.
Evet, artık Emir Varlık Yönetim’e borçlusunuz. Borcun ödenmesini talep etme dahil her türlü hak Emir Varlık’a ait olduğundan, bizimle muhatap oluyorsunuz. Ayrıca borçlu olduğunuz finansal kuruluşla irtibata geçerek, borcunuzun Emir Varlık’a devredildiğini teyit edebilirsiniz.
Türk Borçlar Kanunu, madde 183 gereğince; alacaklı, borçlusunun rızasını almaksızın alacağını üçüncü kişiye devredebilir. Alacağını tahsil edemeyen finansal kuruluş da bu hüküm gereğince, alacağını varlık yönetim şirketlerine devredebilir.
Bankacılık Kanunu’nun 143. maddesinde alacağın varlık yönetim şirketlerine devri ile ilgili özel düzenleme de yer almaktadır Borçlu olduğunuz, finansal kuruluşla imzaladığınız sözleşmede de, alacağın devredilebileceği konusunda düzenleme yer almaktadır.
Emir Varlık Yönetim ile müşterileri arasında yapılan anlaşmayı, taksit tutarlarını, tarihini ve ödeme kanalını ayrıntılı olarak gösteren, her iki tarafın da imzasının yer aldığı resmi taahhüt belgesidir. Emir Varlık Yönetim, düzenleyeceği yazılı taahhütname ile bu ödeme planına uygun olarak tüm ödemeler tamamlandığında ilgili dosyanın yani borcun kapatılacağını yazılı olarak taahhüt eder ve ödemelerinizi güvenle yapmanızı sağlar. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik” gereği, müşterilerimiz ile iş birliği sürecimiz başlamadan önce, mutlaka kimlik tespiti yapılmak zorundadır. Kimlik tespiti, doğru müşteriye ulaşılması, doğru kişiyle anlaşma yapılması adına ve müşterinin bilgi güvenliğinin sağlanması konusunda, her iki tarafı da koruyan bir işlemdir.
Ödeme planında ya da bilgilendirme metninde belirlenen ödeme kanallarını kullanabilirsiniz. Henüz bir ödeme planınız yoksa, ödeme yapacağınız hesap ve ayrıntıları konusunda yetkililerimizden bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Vade tarihinden önce toplu ödeme yapmak isterseniz, size ekstra avantaj sağlayacak indirim uygulamaları için Müşteri Temsilciniz ile görüşebilirsiniz.
Ödeme yaptığınıza dair dekontlarınızı saklamanızı tavsiye ederiz.
Hukuki prosedür ve işlemler kaldığı yerden işlemeye devam eder. Müşteri Yetkiliniz ile irtibata geçmenizi, ödeme planınızı revize etmenizi tavsiye ederiz.
Ödemeler tamamlandığında, ilgili dosyaya ait "borcu bulunmamaktadır" belgesi, Müşteri Temsilcisi’ne ulaşılarak talep edildiğinde, istenilen iletişim kanalıyla (e-posta, faks, kargo) tarafınıza gönderilmektedir. Kapanan dosyaların bilgileri, satıcı kuruluşa aylık olarak Emir Varlık tarafından bildirilmekte ve borç ile ilgili veri bankası güncellemeleri satıcı kuruluş tarafından yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, borçlara ait bildirimler, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne yapılmaktadır.
Dosyanızın bulunduğu İcra Müdürlüğü’nde dosya kapama işlemleri dahil, yapılması diğer gereken tüm işlemlerde (haciz fekleri, banka blokelerinin kaldırılması vb.) bir takım harç ve masraflar doğabilmektedir. Bu harç ve masraflar, İcra Müdürlüğü’nce hesaplanır, tarafınızca karşılandığı takdirde işlemler yapılır. Bunun haricinde masrafınız olmayacaktır.
Sicil Affı ile ilgili düzenleme, karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, ödemesinde gecikme olan kredi kartı ve diğer kredi borçlarının 6 ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde banka ve finansal kuruluşlarca, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarının dikkate alınmayabileceğine ilişkin maddeleri kapsamaktadır.
Yetkililerimiz, ödemeler tamamladıktan sonra, Kredi Kayıt Bürosu’na gerekli bildirimleri yapacaktır.